Emzirme

Bu biraz boyumdan büyük bir paylaşım olacak. Ben bu konunun uzmanı değilim sadece bir anne olarak tecrübelerimi yazacağım ve yazının sonunda da benim çok faydalandığım uzmanları ekleyeceğim. Zaten bu o kadar derin bir konu ki bir paylaşıma sığmaz. Sizin sorunuz olursa yazın ben bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışırım. Gerekirse ek paylaşımlar da yaparım.

Doğumdan önce bebeği memeye koyuyorsun emiyor zaten, emzirme anne için de bebek için de iç güdüsel bir şey sanıyordum ama tam olarak öyle değilmiş. Bazı püf noktalarını ve doğru emzirme tekniğini öğrenmek gerekiyor. Hatta doğumdan önce mümkünse eğitim almak işe yarıyor diyorlar.
Doğum şekliniz nasıl olursa olsun #annebebekdostudogum olur ve hemen #tentenetemas yapırsa emzirmeye avantajlı başlıyormuşsunuz. Benim yanımda @muminebuke vardı. Bu yüzden çok şanslıydım. O olmasaydı nasıl olurdu hayal bile edemiyorum.

İlk zamanlar damla damla sarı renkli kolostum denilen süt geliyor. Az diye düşünmeyin. Bu gelen altın değerinde süt bebeğe yetecek kadar sonuçta onun midesi kiraz çekirdeği kadar. İlk 10 gün sarılık riski olduğu için çok çok önemli. Ben hastanede bile sürekli alarm kurup emzirmeye çalışmıştım. Bebeğin her talebinde emzirmek gerekiyor. Hatta bebek talep etmese bile gündüz saat başı gece 2 saati geçirmeden emzirmek ilk dönemde sarılık olmaması için en önemli şey.

Siz gece gündüz ‘gak meme guk meme’ modunda yani bebek her istediğinde emzirirseniz sütünüz hem artar hem de bebeğe yeter. Biz ilk 2-3 ay resmen yapışık gezdik. Asla sütüm yetmiyor dememek aksine hep sütüm bol bol diye beyne güzel sinyaller göndermek işe yarıyor. Onun dışında bol su içmek ve sağlıklı beslenmek. Öyle bilmem ne ye sütün artar diye bir şey yok.

İlk 2 ay gece gündüz 2 saati geçirmeden sonra ise 6 aya kadar 3 saati geçirmeden emzirmek daha doğrusu bebeğe meme teklif etmek tavsiye ediliyor.
Başta kafamda bir sürü soru vardı. Facebook’ta en çok yararlandığım iki grup olan, Emzirme Akademisi ve Emzirme Yardımı grupları sayesinde bir çok şey öğrendim. Instagramda ise bu konunun uzmanları olarak şu hesapları önerebilirim;  @charlotte_emzirme.destekcisi_ @doulaasliothantanir

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.