Ek Gıdaya Geçiş

Her anne gibi benim de hem heyecanlı hem de büyük bir belirsizlikte olduğum konuydu ek gıda. Hem sağlık bakanlığı hem de dünya sağlık örgütü ilk 6 ay sadece anne sütü ya da anne sütünün yokluğunda formül süt öneriyor. Biz de tam 6 ay dolduktan sonra ek gıdaya 3 gün kuralına uyarak başladık.
3 gün kuralı; yeni verilen her gıdanın 3 gün boyunca denenmesi ve bir alerjik reaksiyon görülmezse yeni bir gıdaya geçilmesi prensibine dayanıyor. 1. Gün 1 çay kaşığı, 2. Gün 1 tatlı kaşığı, 3. Gün 1 yemek kaşığı verilmesi tavsiye ediliyor. 4. Gün ise yeni bir gıdada 1. Güne başlıyorsunuz. Ek gıdaya sebze ile başlanması ve ayına uygun sebzelerin tadımı bitmeden meyveye geçilmemesi öneriliyor çünkü meyvenin tatlı olmasına alışan bebek sebzeyi yemeyebiliyormuş. Bazı doktorlar yoğurdu sebzeden önce bazısı sonra tatmayı tavsiye ediyor. Biz ilk yoğurt sonra sebzeler ile başladık.


Ek gıda alışverişi olarak da ilk aylarda öyle çok abartmaya gerek yok. 1 mama sandalyesi, 1 silikon kaşık, 1 alıştırma bardağı, 1 muşamba / silikon önlük, 1 buharda pişirici ya da tel süzgeç ve 1 cam rende olsa yeterli. Buharda pişirmek için pahalı aletler almaya kesinlikle gerek yok. İyi ki boşuna almamışım dedim. Özenip vakumlu bölmeli tabak falan almıştım ama özellikle ilk 2 ayda gereksizmiş. Yoğurt mayalamak için küçük kavanoz ve bebek yemeklerini hazırlamak için küçük cezve ya da tencereler de kullanışlı oluyor. 

Bizim ek gıda maceramıza gelirsek, ben her zaman doktorumuzu dinledim ve onun yönlendirmelerine göre ilerledim. İlk olarak yoğurt ile başladık. Hem alerjisi olursa da hemen görmek istedik. 3 gün yoğurt tadımından sonra patates, kabak ve havuç yine ayrı ayrı 3er gün denendi. Yoğurdu çok sevdi. Sebzelerden ise havuç favorimiz oldu. Kabağı tadımlarda pek sevmemişti fakat şuanda seviyor. Açıkçası ben yediği miktarlara pek takılmadım zaten yeri geldi 1 tatlı kaşığı bile yemedi. Blw ve anne desteğiyle bir arada gidiyoruz. Yani her verdiğim gıdadan hem eline parmak boyutta kendi yemesi için veriyorum hem de kaşıkla minik minik yediriyorum. Ağızını açmaz ya da istemezse zorlamıyorum. Yalnız bizim kız doğuştan blwci çıktı. Her şeyi kendi eliyle yemek istiyor. Asla blender kullanmadım ve her zaman çatalla ezip püre haline getirdim. Doktorumuzun bu konuda kesin talimatı vardı. Ezdiğim sebzenin üzerine de birazcık saf zeytinyağı ekledim. Hiç dişi olmamasına rağmen bebekler damaklarıyla çiğneyebiliyorlar. Muhallebi, bulamaç ve çorbaların bizim bebek menümüzde yeri yok. Biz aile olarak ne zaman yemek yiyorsak ona da bizimle aynı sofrada kendi yiyebileceği gıdaları sunuyoruz. Her zaman bizimle aynı anda sofrada oturuyor ve kendi mama sandalyesinde yiyor.

6-7 ay arası tadım dönemi, 7 aylıktan sonra öğünlere geçiliyor. Tabiki her ay yeni yeni ayına uygun gıdaların tadımı da oluyor ve daha önce denemiş olduğumuz gıdaları kullanarak birleştirip yemek yapabiliyoruz. Bu konuda açıkçası farklı doktorlar farklı sayıda öğün öneriyor. Kendi doktorunuz ne diyorsa öyle yapmak en doğrusu. 7 aylıkken akşam yemeği hariç 4 öğün, 8 aylıktan sonra akşam yemeği de dahil toplam 5 öğün (3 ana 2 ara) tavsiye etti bizim doktorumuz. Bizim genelde 2. Ara öğün zaman olmadığı için olmuyor. Bazen ilk ara öğünü de kendisi istemediği için atlamış olabiliyoruz. Genelde bizim 1 yaşa kadar 3 ana öğün 1 yaştan sonra 3 ana 1 ara öğün oldu. Bu bebeğimin tecihiydi. Öğün dediysem tabiki çok yemiyor bebeğin en fazla avucunun içi kadar yemesi bekleniyor. Biz yemek sunuyoruz sonra genelde ben yiyorum 😂. Hatta 8 aylık olduğunda doktoru yiyor mu artık diye sorduğunda 1 yemek kaşığı bile çoğu zaman yemiyor dedim ama sonrasında yavaş yavaş daha fazla yemeğe başladı. Tabiki henüz öyle koca koca tabaklar yemesi beklenmiyor. 1 yaşa kadar ek gıda 1 çay bardağını geçmemeli diyor uzmanlar. Bazen daha çok bazen daha az yiyebiliyor. Ben hiç ne kadar yediğını ölçmedim ama günde 1 çay bardağı bile olmuyordur. İhtiyacını kendisi bilir diyor ısrar etmiyorum. Canı istediği her zaman emiyor.
Peki ne zaman bebeğe yemek sunuyorum? Emzirmeden en az yarım saat – 1 saat sonra ek gıda veriyorum. 1 yaşa kadar ana gıda anne sütü / formül süt olmalı. Ek gıda ek olarak kalmalı. 7-8 aylık olana kadar emzirdikten yarım saat geçmeden ek gıda sunmadım ama daha sonrasında emzirip arkasından ek gıda sunduğum ya da yemek sonrası kendisi emmek istediği için emzirdiğim de çok oldu. Bir süre sonra bebek sizi yönlendiriyor. Hiç bir zaman bebeğime birazdan yemek yiyeceksin ememezsin demedim. Yeri geldi emdi üzerine yemek sundum. İşin sırrı sadece yemek saatlerinde ona uygun yiyecekler sunmak ve devamına bebeğin karar vermesini sağlamak.
Ek gıdayla ilgili daha detaylı olarak bilmek istediklerinizi yorumlarda bana yazarsanız o konulara da değinebilirim. Bu konudan daha çook paylaşım çıkar.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.