Bebeklerde uyku

Uzun uzun yaz yaz bitiremeyeceğim benim en zorlandığım konu uyku. İlk aylarda bizim doktorumuz karnı toksa uyur derdi ama 1-1,5 aydan sonra gündüzleri bizim için aynı durum geçerli değildi. Emerken karnı doyar ve uyurdu. 10-15 dk sonra uyanırdı. Doymadı mı acaba diye emzirmek isterdim ama tok olduğu için o anda emmek istemezdi. Kucağımda uyuturdum tekrar 10-15 dk uyudu derken tekrar acıkırdı, altına yapardı vs tüm günüm böyle geçerdi. Yarım saat 1 saat uğraşırdım benim uğraştığım süre kadar bile uyumazdı. Gün boyu hiç bir şey yapamazdım. Genelde gece uykularımızda sorun yoktu ama gündüz hep 15-20 dk kısa uykular oldu hatta 7-8 aylıkken bile bazen 30 dk kısa uykular yaptığı oluyordu.


Bebeğim yaklaşık 2 aylıkken kuzenim bana dedi ki; instagramda uyku hesapları var. Onlardan bebeğin ayına göre uyanıklık sürelerine bakıp öyle uyutmaya çalış, ben öyle yapıyordum.
Ben de neredeyse her uyku hesabını takibe aldım. Kimisi çocuğun hep uyuyacağı bir plan yaparken kimisi daha gerçekçiydi. Uyku saatlerini planlama konusunda en çok yararlandıklarım @irlandalianne ve @peritozuuyku oldu. Her soru sorduğumda da cevapladılar. Kişisel hesabımdan ikisini de takibe devam ediyorum.
Bebeğimi de takip ederek onun ayına göre uyanık kalma sürelerine göre uyutmaya başladım. Uyku eğitimi vermedim ama zamanlarını düzenledim. Tabiki tam düzen kurdum derken ya atak dönemi geliyor ya da büyüdüğü için uyanıklık saatleri değişiyor. Mesela 3 aylıkken hep ortalama 1,5 saat arayla uyurdu. Sonra o saatler değişti. Gündüz ilk aylarda 5 uyku yapardı. 4e sonra 3e hatta 7 aydan sonra 2ye düştü. Sabah ilk uykusundan önce daha kısa sonraki uykulardan önce daha uzun uyanık kalabilmeye başladı. Bebeğin uyku sinyallerini takip etmek, uyku uyanıklık sürelerine dikkat etmek çok önemli. 7 aylıktan sonra bir düzen oldu gibi. Gibi diyorum çünkü iki ileri bir geri gidiyor. Fakat genele baktığımda büyüdükçe biraz daha iyi olmaya başlıyor.

Bebeğim güzel uyuduğunda her anne gibi mutlu oluyorum ama uyumadığında işler değişiyor. Malesef ben amaan uyumazsa uyumasın diyebilen annelerden değilim çünkü gündüz uyumayan bebek gece de güzel uyumuyor. O uyumadıkça ben daha çok yoruluyorum. Hiç dinlenecek, oturacak zamanım olmuyor. Bu nedenle uyku rutinleri, uyku saatleri, uyanıklık süreleri vs hepsini takip ediyorum ki uyuyup dinlenebilsin. Bir süre bizim bebeğin saatlerine göre yaşamamız gerekiyor. O bize malesef uyamayacak kadar küçük.
Bazı dönemler geliyordu ki uykusu var ama uyuyamıyor. Kucakta uyutmaya çalış, emzir yok uyumuyor. Artık deliriyordum. Mesela 4-6 ay arasıydı sanırım, neredeyse tüm gündüz uykuları boyunca kucağımda duruyordu. Bırakırsam uyanıyor diye o uyuduğunda hiç hareket etmeden oturuyordum. 5-5,5 ay arası yine bir atak dönemi gece uyanıp en az 1-2 saat uyanık kalmaya başlamıştı. Onun uyanık kalması beni gece 10 kere kalkmaktan daha çok yoruyordu. Sinirlenip ağlata ağlata uyku eğitimi vereceğim yeter artık dediğim çok oldu. (Hala bazen oluyor ama kendimi sakinleştirmeye çalışıyorum. Bilerek yapmıyor sonuçta) İşte tam bu dönemde @oyacanak ‘ın #yüzmaddedebebekuykusu serisiyle tanıştım. Bana biraz olsun iyi geldi. Uyku eğitimi konusu malesef benim aklıma yatmıyor. Bebeği yatağına koyup gideyim o da uyusun gibi bir beklentim hiç olmadı. Bebek ihtiyacı doğrultusunda bizi yönlendiriyor. Bazen gece acıkmadığı sürece uyuyor bazen ise saat başı uyanıyor. Bir sıkıntısı olmasa uyanmaz. Bazen emmek bazen kucak bazen sadece yanında olduğumu bilmek istiyor. Hatta 7,5 aydan sonra bazen kucakta uykuya dalmak istemeyip beni itmeye başladı. Yatağında pışpışla uyuttuğum bile oluyor. Normalde hep kucağımda uyur ve sonra yatağına koyarım. Diş dönemlerinde ise sürekli sürekli emerek uyuyor. Destekli uyku kötüdür diye bir şeye inanmıyorum. Desteksiz uyuyan bebek daha uzun uyuyor ama bebeğin istemediği bir şeyi de ona dayatmak benim aklıma yatmıyor. Eğer ki destekli uyku çocuğun hayat kalitesini ciddi anlamda bozmuyorsa sorun olmamalı.

Buraya kadarki yazıyı bebeğim 8 aylıkken yazmıştım. Şimdi ise devamını yazıyorum. 10 aylıkken ve 1 yaş civarında yine bozulmalar yaşadık. Uyku saatlerinde kaymalar, çok uykusu olsa da uyumamalar ya da gece uyanıp uyanık kalmalar oldu. Benim için en zoru gece uyanık kalmalar oldu hep. Benim kızım kendi kendine gündüz uykuları sayısını hep ayına göre erken düşüren bebeklerden oldu. 13 ay civarı tek uykuya geçtik ve biraz daha düzenli bir uykusu olmaya başladı. Tabiki gece bir sürü kere uyanmaları saymıyorum. Diş ağrısı, korku, rüya, ortam sıcaklığı vs hepsi etkiliyor. Gece saat başı uyanmalar bazen beni çok yoruyor ama bir derdi olmadığında gece 3 saat falan uyuduğu da olduğu için sorun etmemeyi öğrendim.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.