Hamilelik kilolarından kurtulmak
Doğum öncesi
Doğum sonrası kilo verme ile ilgili paylaşıma önce gebeliğe giderek başlamak istiyorum. Doğum sonrası eski kilonuza ulaşmakta hamilelik döneminizin önemli olduğunu biliyor muydunuz? Yoksa aman iki canlıyım dünyaları yerim modunda mıydınız? Gebelik döneminde ilk 3 ayda bebeğin büyümesine neredeyse yediklerinizin hiç bir etkisi yok. Bu yüzden ilk 3 ayda olabildiğince az minimumda kilo almak en doğrusu ama sonraki aylarda doğal olarak kilo almak gerekiyor. Hamileliğimde ben her zaman sağlıklı beslendim. Hiç bir zaman az yemeğe çalışmadım ama abartmadım da. Hamilelikte beslenmemi daha önceki paylaşımlarımda anlatmıştım. İlk 3 ayda toplam 1 kilo almış ama 6. Ayda sadece o ay 3,5 kilo gibi bir şey almıştım. Hatta doktorum zayıf olmasaydın farklı bir konuşma yapacaktık ama sorun değil demişti. Toplamda normal görülen aralıkta 13,5 kilo aldım.
Hamileyken arkadaşlarım, doğumdan sonra vücut eski haline dönüyor merak etme diyorlardı ama yinede endişe ediyordum. Yine aynı arkadaşlar ben doğumdan sonra eve geldim bir baktım 6-7 kilo vermişim. Sonra da her hafta 1 kilo gitti. 3 ayda neredeyse eski kiloma geldim, 2-3 kilo kaldı diyorlardı.
Doğum sonrası
Ben mi? Doğumdan sonra evde tartıldığımda sadece 3 kilo vermiştim. Şok oldum. Bebeğin ağırlığı, suyu, plesanta vs toplayınca çok daha fazla ediyordu. Bu durumda ben doğumda kilo vermedim kilo aldım. Doğumdan önce hiç bir ödemim yokken bir anda ayak bileklerim şişmişti ve çok rahatsız ediyordu. O ödemler geçince kilo vermeye başladım ama haftada 1 değil ancak ayda 1 kilo falan en fazla. Bebeğim 9 aylık olduğunda sadece 2 kilo kalmış ve 1 yaşındayken eski kiloma ulaşmıştım.
Hiç bir şey yapmadan günde 500 kalori
Emzirmek günde 500 kalori fazladan yakmak demekmiş ve daha hızlı kilo verilirmiş. Açılın emziriyorum getirin tatlıları, getirin yemekleri süt olsun demedim. Zaten yediklerimiz süt yapmazmış. Bol bol emzirmek sütü arttırır. İlk zamanlar emzirdikçe insan ayrı bir acıkıyor. Yemekleri her zamanki porsiyonda tükettim ve açlık anlarında abartmadan kuruyemiş (ceviz, badem, fındık vs) ve hurma tükettim.
Fazla yemiyordum aksine evde yalnız olduğumda yeri geliyor hiç yemek yiyemiyordum ama öyle hızlıca kilo da veremedim.
Bebeğim 1-3 ay arasındayken alerjiden dolayi süt, yumurta, susam tahin diyeti yaptım. Yiyecek az seçeneğim vardı ama 3 aylık olduğunda toplamda 6 kilo gitmişti. Yani insanların sadece doğum sonrasında verdim dedikleri kilo .
3 aydan sonra yavaş yavaş vücudum kendini toplamaya başladı. Sonuçta 9 ayda alınan kiloları bir anda vermek sağlıklı olmazdı ama kimseye söylemesem de her anne gibi eski kilomu istiyordum . Bebeğim 1 yaşına geldiğinde tartıda eski kiloma gelmiştim ama eski halime geri dönebilmek için biraz da spor lazım. Malesef bir çok anne gibi bende de diastasis recti oldu. Az düzeyde olması sevindirici. Bu konuyu da ayrı bir paylaşımda mı konuşsak?
Emzirme döneminde diyet
Hiç bir diyet yapmadım zaten emzirme döneminde zayıflama odaklı bir diyet önerilmiyor. Hızlı kilo vermek de sütü azaltacağı için tavsiye edilmiyor.
Nasıl beslendim?
Genel olarak hepimizin sağlıklı beslenme diye bildiği şekilde beslendim. Paketli gıda hiç tüketmedim. Öyle sadece sebze yiyim, kilo vereyim otla besleneyim demedim. Evde yemek olmayınca hamburger de yedim, pide, pizza da. Zaten yediğim hamburgerler her zaman bu yeni nesil ekmeğini, köftesini ve sosunu kendisi yapan yerlerden oldu. Ben pek tatlı ve çikolata sevmem ama kırk yılda bir canım çekerse yedim tabiki. İşin sırrı dengeyi kurmakta ve abartmamakta bence.
Spor yaptım mı?
Günde 100 kere bebeği indir kaldır yapmak, uyusun diye kucakta taşımak spordan sayılırsa evet diyebilirim. Hele bir de hareketli ve 5 dk yerinde durmayan bir bebeğin peşinden koşturmek en zor spordan bile zor. Gerçek anlamda spor yapmaya malesef zamanım yok. Küçük bebeği olup, her şeyine kendisi yetişip, çalışan ve spor yapabilen bir anne varsa hemen bize sırrını vermeli.
Günlük bir menü bir sonraki paylaşıma gelsin mi? Sizin doğum sonrası kilo verme serüveniniz nasıl oldu? Eksik kalan konuları da yorumlardan konuşalım.