Blogger (Blogspot) vs WordPress
Blog yazmaya karar verdiniz ve hangi platformda yazacağınızı düşünüp duruyorsanız size çok yardımı olacak bir yazı ve videolu anlatımla karşınızdayım. Nasıl blog açılır yazı dizimin ikinci bölümü olan bu yazıda en popüler iki blog yazma platformu olan WordPress ve Blogger (Blogspot) platformlarını inceleyeceğiz. Eğer serinin ilk bölümünü okumadıysanız / izlemediyseniz buradan ilgili sayfaya gidebilirsiniz.
Blog platformu denildiği zaman bir çok blogger da dahil olmak üzere çoğu kişinin aklına ilk gelen platfrom şüphesiz ki adının da sağladığı avantajla Blogger yani Blogspot oluyor. Oysaki kullanıcı sayısına baktığımızda wordpress kullanıcı sayısı daha fazla olduğunu söyleyen istatistikleri göz ardı edemeyeceğimiz de bir gerçek.
Her iki platform da kullanıcılarına yazılarını yazacağı, çeşitli medyaları paylaşabileceği bir ortam sunuyor. Yazı yazma deneyimi olarak ikisinin arasında çok büyük farklar görünmüyor. Fakat bir blog sadece yazı yazmaktan ibaret olmadığı için kurulum, tema, site yönetimi ve diğer imkanlara da bakmamız gerekmektedir.
Detaylı açıklamaları videodan izleyebilir ve özeti için ise aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.
Blogger ( Blogspot)
- Google ürünü olduğu için diğer tüm Google ürünleriyle birlikte çalışmasını sağlamak oldukça kolay. Tek sahip olmanız gereken bir Google hesabı.
- Hiç bir teknik bilgisi olmayanlar için oldukça uygun bir sistemdir.
- Bedavaya blog sahibi olmanızı sağlar fakat alan adınız “.blogspot.com” uzantısına sahip olur.
- Kendi alan adınıza ( domain ) sahipseniz ancak blogger’a yönlendirdiğiniz takdirde kullanabilirsiniz çünkü blogger platformunda barınma hizmeti (hosting) sadece bloggerın kendisi (Google) tarafından sunuluyor.
- FTP gibi dosya transfer erişimi yok.
- Ek olarak ekleyebileceğiniz bir plugin bulunmuyor. Bunun yerine önceden sizin kullanımınıza açılmış gadgetlar bulunmakta.
- Temanız için var olan şablonlara ve templatelere göre bir seçim yapmak zorundasınız. Eğer az da olsa Html ve javascript bilginiz yoksa olanları seçmek ve biraz renkleriyle ve izin verildiği kadar şablonlarla oynamaktan başka şansınız yok. Html bilginiz olması temanızı biraz daha geliştirmenizi sağlıyor olsa da var olan limitlere bağlı kalmak durumundasınız.
- Google Friend Connect gibi sadece blogger kullanıcıları arasında birbirinizi kolay takip etmenizi sağlayan bir platforma sahip. ( Daha önceden her web sitesine eklenebilir olan bu özellik son bir kaç yıldır sadece blogger kullanıcıları olarak kısıtlanmış durumda. )
- Resimleriniz ve diğer verileriniz için 1 GB saklama alanına sahipsiniz. Daha fazlası için ödeme yapmak gerekiyor.
- Bildiğiniz gibi ülkemizde zaman zaman mahkeme kararıyla bazı siteler engellenebiliyor. Daha önceden blogspot alanı da bir sürelik engellenmişti. Bu durumda hiç bir blogger sitesine de erişilememişti.
- Tamamen Google’ın kontrolünde olan bu uygulama bir yandan Google ürünlerinin avantajını getirirken bir yandan da Google’ın bu üründen vaz geçmesiyle ortadan kalkabilecek bir ürün. Daha önceden Google Reader, Feed Burner gibi çok kullanıcısı olan platformların Google tarafından kaldırıldığını gördük.
WordPress
- Open Source yani açık kaynak kodlu bir sistemdir. Böylece sürekli olarak bir çok kişi tarafından geliştirilmeye açıktır.
- Hem teknik bilgi sahibi olmayan hem de web teknolojileri bilgisine sahip kişiler tercih edebilir.
- Bedavaya blog sahibi olmanızı sağlar fakat alan adınız “.wordpress.com” uzantısına sahip olur.
- Kendi alan adınızla hostinginize istediğiniz gibi bir wordpress kurabilir ve tüm özelliklerini dilediğiniz esneklikte kullanabilirsiniz.
- FTP gibi dosya transfer erişimlerinin yanında veritabanına direk erişim gibi bir çok şey kontrol edilebilir.
- Hazırda bir çok kişi tarafından kullanılan ücretli ve ücretsiz binlerce plugin’i istediğiniz gibi yükleyebilirsiniz.
- WordPress için yapılmış sayısız farklı tasarım ve özellikteki temaları kullanabilir kendinize özel tasarımlar elde edebilirsiniz. Eğer ücretsiz WordPress alan adını kullanıyorsanız belki seçenekler konusunda biraz daha kısıtlama olabilir ama kendi alanınızda tüm kontrol size aittir.
- Malesef Google Friend Connect son bir kaç senedir sadece Blogger hesaplarında kullanılabildiği için WordPress sitelerde kullanılamıyor ama WordPress’in de kendine özel benzer platformu mevcut. Onun dışında da çeşitli pluginlerle sosyal medya bağlantılarını sağlamak mümkün.
- Eğer ücretsiz sağlanan WordPress alanını kullanıyorsanız resimleriniz ve diğer verileriniz için 3 GB saklama alanına sahipsiniz. Bu seçenekte daha fazlası için ödeme yapmak gerekiyor. Eğer kendi hostinginize sahipseniz hosting tipinize göre ya sınırsız alana ya da belirlenmiş kısıtlı miktardaki depolama alanına sahipsiniz.
- Eğer sitenizde yasalara aykırı bir içerik bulundurmadığınız koşulda başkaları yüzünden sitenize erişim engellenmez. Tabi ki bu kendi domain adresiniz olduğu koşulda geçerli. Üstelik hostinginizi değiştirmeniz sitenize gelen kullanıcılar tarafından fark edilmeyeceği gibi belirli bir yere bağlı kalmak zorunda da kalmazsınız.
- Open Source bir yazılım olduğu için eğer php, html, javascript gibi web teknolojilerine hakimseniz istediğiniz her şeyi kendiniz geliştirip ekleyebilir ya da değiştirebilirsiniz. Kısacası tüm güç sizin elinizdedir.
Kişisel yorumlarım
Bu yazıda her iki platformu da olabildiğince tarafsız ve açık bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bana sağladığı esneklik ve open source olması dolayısıyla benim tercihim WordPress. Hazır olarak kullanabileceğim bir çok tema ve bir çok plugin’e sahip olması, eğer bir sorunla karşılaşırsam anında çözümüne ulaşabileceğim bir topluluğa sahip olmasından dolayı oldukça memnunum. Eğer her hangi bir şey hoşuma gitmez ya da bir şeyi değiştirmek istersem kolaylıkla kaynak koduna erişip değişiklik yapabiliyor olmak da ileri seviye kullanıcılar için oldukça büyük bir rahatlık.
Her ne kadar benim gözümde her iki platform da ilk kullanım için aynı zorlukta görünse de WordPress’i karışık ve kullanılması zor olarak bulan bir çok kişi olduğunu sanırım belirtmem gerekiyor.
Amacınız sadece bir şeyler yazmak ve eğlenmek ise Blogger’ı tercih ederek kolay yoldan başlayabilirsiniz ama hedefleriniz biraz daha büyükse ve başka şeyler peşindeyseniz WordPress daha uygun bir seçim olacaktır.
Peki sizin seçiminiz hangisi?