Jel Tırnaklar Hakkında Her Şey

Daha önceden başlamış olduğum protez tırnak temasına jel tırnaklarla devam ediyorum. Bazı temel bilgileri genel bilgiler başlığı altında ve akrilik tırnaklar konusunda zaten paylaşmıştım. Bu yüzden oldukça kısa kısa anlatmaya çalışacağım. Bu yöntemde kullanılan madde yoğun kıvamlı bir sıvı yani jel. Akrilikte olduğu gibi toz ve sıvı diye ayrı ayrı şeyler karıştırılmıyor. Bu nedenle uygulaması akriliğe göre daha kolay diyebiliriz. Bazı jel çeşitlerinde tıpkı oje sürermiş gibi uygulama yaparken bazılarında daha yoğun kıvamlı bir jel ve fırça yardımıyla şekil vermek gerekiyor. Yinede şekil vermek akriliğe göre daha kolay çünkü jel, akrilik gibi koyulduğu noktada top olarak kalmak yerine biraz yayılıp otomatik olarak üst yüzeyini düzleştiriyor. Yinede uygulaması belirli bir uzmanlık isteyen bir ürün çünkü doğru malzemeleri doğru sıra ve doğru kalınlıkta uygulamak gerekiyor. Yapım aşaması bir kaç kere jel ürünü üst üste uygulamayı içeriyor. Aynı oje sürerken önce base coat sonra oje sonra da top coat sürmemiz gibi.

Artıları

  • Her zaman güzel ve bakımlı tırnaklar
  • Kolay kolay kırılmayan tırnaklar ( doğru yapıldığı zaman ve abartı derecede darbeye maruz kalmadıklarında)
  • Sürdüğünüz ojenin uçları bile soyulmadan uzun süre dayanması
  • İstenilen uzunlukta tırnaklar
  • Akriliğe göre kısmen daha ince tırnaklar yapılabiliyor.

Eksileri

  • Yapım aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edilmezse tırnak problemleriyle karşı karşıya kalınabilir.
  • Yaparken ya da çıkarırken gerekli özen gösterilmezse tırnaklara büyük hasar verilebilir.
  • İnce yapıldığı zaman sağlamlığı az oluyor. Bu durumda tırnaklarda kırılma akriliğe göre daha sık görülüyor.

Tartışmalı özellikleri

Artılarına ve eksilerine baktığımız zaman aynı akrilikte olan şeyleri yazıyorum. Hatta direk kopyaladım. Yalnız tartışmalı olan özellikleri var. Ben karar veremediğim için ayrı bir grup altında incelemeye karar verdim.

Jel akriliğe göre tırnağa daha az mı zarar verir?

Bazı yerlerde akriliğin daha çok zarar verdiğini okudum çünkü her seferinde tırnağın üzeri törpüleniyor diye savunma yapılıyor. Oysaki UV- Gel dediğimiz jel tipi için de aynı. Her bakımda aynı işlem uygulanıyor ve sadece üst tabaka törpülenip ince bir tabaka bırakılıyor. Akrilik jelden daha sert olduğu için bunu savunuyorlar diye düşünüyorum ama bu konuda bir şey okumadım. Ben yapan kişiye bağlı olduğunu düşünüyorum.

Bir diğer görüşe göre ise jel uzun vadede daha zararlıymış çünkü tırnağı daha çok inceltiyormuş. Jel ürün her seferinde tırnakla bütünlük sağlaması için tırnağın biraz da olsa içine işliyormuş ve böylece her işlemde tırnağı biraz daha inceltiyormuş.

Bunların hangisi ne kadar doğru emin değilim. Daha önce akrilik, jel ve Shellac kullandım hatta hepsini kendim de yaptım. Akrilik ve jel den sonra tırnaklarımda biraz incelme oldu ama 1 hafta ilgi göstermeyle normala döndüler. Shellac ise inceltmiyor ama tırnağı kurutuyor, nemsiz bırakıyor diyebilirim. Bunu asetonla çıkarma işlemine bağlıyorum. Çözümü ise sık sık tırnak eti yağı ve nemlendirici sürmek.

UV lamba zararlı mı?

Bu da büyük tartışma yaratan bir soru. Kısa ve öz olarak anlatmaya çalışacağım. Eğer yeterli gelmezse aşağıya yorum bırakabilirsiniz ve bununla ilgili detaylı olarak araştırmalarımı başka bir yazıda paylaşabilirim. . Bildiğiniz gibi güneşin yaydığı UV ışınları cildimize zararlı ama bu UV lambaların solaryumlarda kullanılanlardan kesinlikle farklı. Aslında mor ışık veriyor da denilebilir. UV lambaların altında elinizi en fazla 2 dk tutuyorsunuz ve lambalar düşük watta olduğu için böyle bir risk olmadığını söyleyen uzmanlar çok fazla. Yinede önlem olarak ellerimize UV koruma faktörlü krem sürebiliriz.

Başka tipte lamba kullansak da bu riskleri düşünmesek olmaz mı? LED adını verdiğimiz lambalardan da kullanabilme ihtimalimiz var ama ne yazık ki, LED lambalar her ürün için uygun değil. UV lamba altında tüm jel çeşitleri ve hatta akrilik bile kurutulabiliyor yani sertleştirilebiliyor ama LED lambanın altında sadece LED uyumlu ürünler kullanılabiliyor.

Çeşitleri

Yukarıda bahsettiğim gibi UV ve LED olmak üzere kurutma işlemlerine göre sınıflandırabiliriz. Hangi lamba altında kurutuluyorsa o tipte jeldir diyebiliriz. Normalde jeller asetonda çözülmüyor yani çıkarmak için tüm jeli törpülemek gerekiyor. Soak Off dediğimiz jel türü ise asetonda tamamen çözünüyor. Shellac ve Gelish bunların en ünlülerinden diyebilirim. Gelish deneme fırsatım olmadı ama daha önce kendim Shellac yaptım. Zaten soak off jeller aynı ojeye benzeyen bir yapıda ve görüntüde. Tek farkı kuruma şekli. Shellac ve Gelish için normalde UV lamba kullanılması tasviye ediliyor. Son zamanlarda CND firması Shellac için özel bir LED lamba çıkardı ama onu diğer LED lambalardan ayıran özellik nedir bilmiyorum. Yakın zamanda Shellac’ı LED lambada da deneyip sonuçlarını yazmaya çalışacağım. Jel ürünler üretici tarafından özellikle belirtilmediğinde LED lamba için uygun olmayabilir ama olabilirde. Denemekten başka seçenek yok gibi görünüyor.

Uygulama

Uygulama öncesi hazırlık aşaması akrilik ile oldukça benzer. Yazıyı daha da uzatmamak için detaylarını tekrar etmiyorum. Buradan okuyabilirsiniz. Shellac uygulamasında kendi sitesinde özel bir hazırlığa gerek olmadığı yani tırnağın parlaklığını almak, bonder ve primer uygulamak gerekmediği yazıyor ama özellikle bonder ve primer ile 2 hafta ve daha uzun süre dayanıklı olduğunu kendim tecrübe ettim. Belki bana özel bir durumdur ama primer ve bonder kullanmadığımda 1 hafta sonra tırnaklarımın uçlarından çatlamaya ve minik minik soyulmaya başlıyor. Neyse hazırlık aşamasından sonra base coat, isteğe göre frenç, renkli ya da şeffaf jel, sonrada top coat sürülerek tüm işlem tamamlanıyor. Her jel sürümünden sonra eller kullanılan lambanın ve ürünün özelliğine bağlı olarak lamba altında bekletiliyor. İşlem sonunda Cleanser adı verilen bir sıvı yardımıyla jelin üzerindeki yapış yapış olan tabaka alınıyor. İşlem tamamlandığında anında parlak ve güzel tırnaklarınızın tadını çıkarabilirsiniz.

Aynı akrilikte olduğu gibi kullanılan ürüne bağlı olarak 2-4 haftada bir bakımlara giderek sürekli kullanabilirsiniz. Her yeni bakımda soak off olmayan jeller için üzeri törpüleme yöntemi, soak off jeller için ise tamamen çıkarıp yeniden uygulama yöntemi kullanılıyor.

Çıkarma

Jel tırnakları evde çıkarmak oldukça zordur çünkü çoğu zaman tamamını törpüleminiz gerekir ve elinizde buna özel ekipman yoktur. Bu nedenle tavsiyem yaptırdığınız yere gitmeniz.

Soak off gel kullanıldıysa aynı simli oje çıkarma yöntemi kullanılır ama %100 aseton ya da bu iş için özel üretilmiş bir çıkarıcı kullanılır. Evdeki asetonlarla bunu denediğinizde normalde 5 – 10 dk gibi bir süre bekletmeniz gerekirken 20 dk dan fazla beklemeniz gerekebilir. Diğer jel türlerinde ise tüm jel törpülenir.

10 thoughts on “Jel Tırnaklar Hakkında Her Şey

  • 3 Ekim 2015 tarihinde, saat 01:18
    Permalink

    Benim bir sorum olacak, ben akrilik yapıyorum lakin bir hafta sonra müşterinin tırnakları hemen çıkıyor. Sebebi nedir? Bana yardımcı olur musunuz? Rica ediyorum. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • 3 Ekim 2015 tarihinde, saat 01:32
      Permalink

      Merhaba,
      Öncelikle Akrilik tırnaklarla ilgili verdiğim tüm bilgilere http://gozdeokul.com/2014/05/akrilik-tirnaklar-hakkinda-her-sey/ adresindeki yazımdan ulaşabilirsiniz. Her zaman söylüyorum bunu meslek olarak yapmak isteyen birisinin ilk önce bunun eğitimini ve sertifikasını alması gerekiyor. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirsiniz. Böyle bir soru sorduğunuza göre bunun eğitimini almadan kendi çabalarınızla öğrenmeye çalıştığınızı var sayıyorum. Protez tırnak eğitmeni olmadığım için sizi doğru bir şekilde, teknikle ilgili yönlendirebileceğimi sanmıyorum. Yazılarımda protez tırnağın ne olduğunu ve yaptıracaklar için işin işleyişinde ne beklemeleri gerektiğini açıklamaya çalışıyorum.
      Eğer bu işin eğitimini aldıysanız eğitmeninizle ya da okulunuzla tekrar görüşmenizi tavsiye ederim.
      Sevgiler,

      Yanıtla
  • 1 Şubat 2016 tarihinde, saat 20:56
    Permalink

    Merhaba,
    En parlak Uv top coat hangi markada var yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
    • 8 Şubat 2016 tarihinde, saat 13:06
      Permalink

      Merhaba Hülya,
      Benim mesleğim bu konuda olmadığı için en parlak diye kıyaslama yapabilecek kadar ürün elime geçmedi. Bu nedenle malesef size her hangi bir marka öneremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.
      Sevgiler,

      Yanıtla
  • 4 Aralık 2016 tarihinde, saat 02:56
    Permalink

    Merhaba nail art konusunda çok bi bilgim yok ama led kurutucuları sahip olduğum ojelerde kullansam çabuk kurumasını sağlar mı, yoksa uv uyumlu oje mi almam gerek?

    Yanıtla
    • 12 Haziran 2018 tarihinde, saat 14:50
      Permalink

      Merhaba,
      Uv lambaların normal ojeleri kurutmakta bir yardımı olmuyor malesef. Ojenin hızlı kuruması için çabuk oje kurutmaya yarayan top coat yani son kat ojeleri, kurutucu spreyler ya da kurutucu yağlar daha çok işinize yarar.

      Yanıtla
  • 2 Ekim 2018 tarihinde, saat 17:13
    Permalink

    Uv lambamız yoksa poly gel asla kurumaz mı?

    Yanıtla
    • 28 Ocak 2019 tarihinde, saat 14:45
      Permalink

      Oya Hanım merhaba,
      Daha önce poly gel kullanmadığım için net bir cevap veremeyeceğim ama kullanma talimatlarında uv ya da led lamba gerektiğini belirtiyorsa lambasız asla kurumayacaktır.

      Yanıtla
  • 14 Haziran 2019 tarihinde, saat 11:59
    Permalink

    Merhabalar bende evde jel tırnak yapmak istiyorum ve bunun için bir çok eğitici video izledim. Ama Benim UV lambam jeli kurutmuyor. Hemen hemen 5 dk beklettiğimi bile biliyorum ama hiç kurutmuyor. Buna nasıl bir çare bulabilirim? Bana yardımcı olur musunuz lütfen?

    Yanıtla
    • 18 Haziran 2019 tarihinde, saat 10:08
      Permalink

      Merhaba Seda Hanım,
      Evde jel tırnak yapanlar olmasına rağmen bu profesyonel eğitim almış olan kişilerin yapması gereken bir iş. Kullanılan ürünlerin ( jel, lamba vs) profesyonel kullanıma uygun ve kaliteli olması büyük önem taşıyor. Evde bilinçsizce yaptığımız uygulamalar ya da eğitim almamış kişilerin yapacağı uygulamalar maalesef istenmeyen sağlık sorunlarına sebep olabilir.

      Protez tırnak eğitmeni olmadığım için sizi doğru bir şekilde, teknikle ilgili yönlendirebileceğimi sanmıyorum. Yazılarımda protez tırnağın ne olduğunu ve yaptıracaklar için işin işleyişinde ne beklemeleri gerektiğini açıklamaya çalışıyorum. Sizi yanlış yönlendirmenin sorumluluğunu alamam. Size tavsiyem alanında başarılı bir eğitmenden bu konuda ders alıp doğru ürünleri kullanmanız olacaktır. Anlayışınız için teşekkür ederim.

      Sevgiler

      Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.