Akrilik Tırnaklar Hakkında Her Şey
Bu yazıda oldukça yaygın olarak kullanılan ve Jel teknolojisinden daha eski olan AkrilikTırnakları (Acrylic Nails) ele alıyoruz. Şimdiden uzun bir yazı olacağa benziyor. İlk çıkış noktası olarak diş hekimlerinin dolgu yapımında kullandığı madde kullanılmıştır ve isim ise kullanılan ham maddeden gelmektedir. Toz akrilik pudrası ( acrylic powder) ve akrilik sıvısı ( acrylic liquid) fırça yardımıyla karıştırılarak uygulanan bir yöntemdir. Bu yoğun kıvamlı karışım tırnağın üzerine sürülür ve yine fırça yardımıyla şekil verilir.
Artıları
- Her zaman güzel ve bakımlı tırnaklar
- Kolay kolay kırılmayan tırnaklar ( doğru yapıldığı zaman ve abartı derecede darbeye maruz kalmadıklarında)
- Sürdüğünüz ojenin uçları bile soyulmadan uzun süre dayanması
- İstenilen uzunlukta tırnaklar
- Diğer tüm yöntemlere göre daha dayanıklı olması
Eksileri
- Yapım aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edilmezse tırnak problemleriyle karşı karşıya kalınabilir.
- Yaparken ya da çıkarırken gerekli özen gösterilmezse tırnaklara büyük hasar verilebilir.
Çeşitleri
Akriliğin genel olarak tek çeşidi var. Sıvı ve tozdan oluşuyor. Tabiki bunların da çeşitli kaliteleri ve yapımda işlemi yapan uzmanın bilmesi gereken kendilerine has özellikleri var ama şu an için bizim konumuz değil. Arada bahsedildiğini duyduğum ek bir yöntem de var. Dipping adıyla anılıyor. Dipping sistemde ise fırça ile uygulamak yerine tırnak tozun içine daldırılıyor. Gözlemlediğim kadarıyla profesyonel salonlarda çok da uygulanan bir yöntem değil.
Uygulama
Bu yazıyı işlemi yaptıracak olanları bilgilendirmek için yazdığım için yapımıyla ilgili teknik detaylar yerine ne olması gerekir, hangi durumda endişelenmeliyiz gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.
İşleme başlamadan önce tırnaklar üzerinde varsa oje ve krem gibi tüm her şey temizlenir. Daha sonra çok çok hafif bir şekilde tırnağın üst kısmındaki parlaklığı alınır. Bu işlem çok kısa ve hiç bir acı vermeyen bir işlemdir. Her hangi bir aşamada eğer canınız acırsa hemen işlemi yapan kişiyi uyarmalısınız çünkü size ve tırnağınıza zarar vermiyor olması gerekir. Eğer tırnaklarınızı uzatmak istiyorsanız, tip adı verilen plastik takma tırnaklar tırnağınızın ucuna yapıştırılır ve tercih edilen boyda kesilir. Bir diğer yöntem ise tırnağın altına şablon adı verilen parlak bir kağıt koyulup istenilen uzunluk ve şeklin akrilik ile yapılmasıdır. Bu yönteme sculpturing adı verilir. İngilizce heykel kelimesinden gelmektedir. Bu yöntem ile yapılan tırnaklar tip uygulaması kadar sağlam olmadığı için pek tercih edilmez. Bu işlemler sonucunda tırnak işleme hazırlanmış olur ve esas uygulamaya geçilir. Tırnağın üzerine akriliğin tutuculuğunu arttırmak için bonder ve primer adı verilen şeffaf oje gibi sıvılar uygulanır. Daha sonra fırça akrilik sıvısıyla ıslatılıp, akrilik tozuna batırılır. Fırçadaki malzeme tırnağa uygulanır ve şekillendirilir. İsteğe göre bu aşamada frenç uygulaması da yapılma şansı vardır. Bir süre akriliğin kuruyup sertleşmesi beklenir. Bazı salonlarda elinizi uv lambasının altında tutmanız bu süreci hızlandırmak açısından istenebilir ama bu zorunlu bir işlem değildir. Daha sonra büyük ihtimal elektrikli törpü ile tırnağın üzeri düzleştirilir ve pürüzsüzleştirilir. Bu aşamada kesinlikle tırnağınıza zarar gelmez çünkü tırnak üzerindeki tabakaya işlem yapılır. İstenilen formda tırnaklar törpülendikten sonra işlem neredeyse bitmiş olur. Eğer özel bir renk ya da tasarım isteniyorsa yapılır yoksa şeffaf parlak jel sürülüp UV lambası altında kurutulur. En son olarak ise kuruyan jelin yapışkan yüzeyini almak için özel bir sıvı ve pamuk yardımıyla tırnaklar silinir. Anında güzel tırnaklarınızın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.
Ortalama 3-4 haftada bir düzenli bakıma gitmeniz gerekmektedir. Bu bakımları yaptırdığınız takdirde hiç bir sorun yaşamadan tırnaklarınızı kullanabilirsiniz. Peki bakıma gittiğinizde nasıl bir işlem yapılır; ona da kısaca değinelim. Bakım işleminin ilk aşaması tırnağın üzerindeki akriliğin büyük bir kısmının elektrikli törpü yardımıyla temizlenmesidir. Bir çok kişi işte tam da burada tırnağıma zarar veriyorlar diye düşünür. Evet bu aşamada tırnağınıza zarar gelebilme ihtimali vardır ama bu konuda eğitimli ve uzman bir kişi doğal tırnağınızı da törpülemez hatta bu aşamada akriliğin tamamını çıkarmak yerine ince bir tabaka akrilik bırakılır. Daha sonra ilk yapım aşamasında bahsettiğim akrilik sürme şekillendirme gibi aşamalar tekrarlanır. Aslında her bakımda neredeyse tırnak yenilen yapılır. İlk işlem yaklaşık 1- 1,5 saat, bakım işlemi ise 30-45 dk arası bir süre almaktadır.
Çıkarma
Akrilik tırnak sonrasında tırnaklarım mahvoldu, çok inceldiler gibi yakınmalara en çok neden olan işlem aslında çıkarma işlemidir. Bir çok kişi kendince kopararak ya da çeşitli yöntemlerle akrilik tırnaklardan kurtulmaya çalışıyor. Benim tavsiyem yaptırdığınız yerde gidip çıkarttırmanız yönünde olacaktır. Bir çok salon daha hızlı olması nedeniyle tırnağın üzerindeki akriliği tamamen törpülemeyi tercih etmekte. Bazı yerlerde aslında tamamen törpüleme işlemi yerine çok ince bir tabaka akrilik bırakıp tırnaklara güç sağlama yöntemi tercih edilirken bazı yerlerde ise akriliğin tamamı çıkarılıyor. Bir diğer yöntem ise mümkünse saf aseton kullanarak ya tırnakları aseton içinde 10 dk civarında bekletmek ya da simli oje çıkarmakta kullandığımız yöntem gibi asetonlu pamukları folyo ile sarmak. Bu arada işleme başlamadan önce tırnaklarınız ne kadar uzun olursa olsun kısacık kesiyorlar çünkü tırnaklar çok hassas ve kırılgan oluyor. Normal koşullarda 1-2 hafta özen göstermeyle tırnaklar normale dönüyor.
Evde kendim nasıl çıkara bilirim? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ben o kadar uzamış tırnaklarımı kesmek istemediğim için genellikle kendim çıkarmayı tercih ediyorum ama kesinlikle siz de yapın diye önermiyorum. Sadece tekrar salona gitme imkanı olmayanlara yardımcı olmak için bu bilgiyi veriyorum. Öncelikle tırnağınızın üzerini törpüleyebildiğiniz kadar törpüleyin. En azından üzerindeki parlak kısım gitsin çünkü parlak kısım genellikle asetonda çözülmeyen jel oluyor. Ayrıca tırnağınızın üzerindeki akrilik ne kadar az kalmış olursa o kadar daha kolay çıkarırsınız. Tırnaklarınız uzun ise törpü ile onları da kısaltın. Büyük ihtimal makasla kesemeyeceksinizdir o yüzden törpü ile biraz sabır diyoruz. Bu işlem için Rossman’da protez, akrilik, jel tırnak yazan törpülerden görmüştüm. Kesin diğer marketlerde de vardır. Onlardan alırsanız işiniz biraz daha kolaylaşmış olur. Eğer mümkün ise saf aseton alın. Yurt dışında özellikle Amerika’da bulmak daha kolay ama olmadı gidin bol aseton içeren bir oje çıkarıcı alın. Sonra ya asetonu küçük bir kaba yada poşete koyup tırnaklarınızı içine sokup asetonunuzun artık gücüne göre 20- 30 dk bekletin ya da simli oje çıkarma yöntemini kullanın. Ben daha rahat olduğu için folyolar ile simli oje çıkarma yöntemi uyguluyorum. 20- 30 dk bekledikten sonra zaten akriliğin yumuşadığını tuhaf bir kıvama geldiğini görüyorsunuz. Eğer çıkıyorsa tırnak eti iticiyle hafif hafif iterek çıkarın ama asla zorlamayın ya da koparmayın. Eğer çıkmıyorsa o yumuşamış kısmı törpü ile törpüleyin. Baktınız hala akrilikler geçmedi o zaman tekrar asetonda bekletiyoruz. Biraz pardon baya zaman alan bir işlem ama tırnaklara zarar gelmemesi için değer bence.
Akriliklerden tamamen kurtulduğunuza göre artık tırnaklarınıza özel ilgi göstermeniz gerektiğini zaten biliyorsunuzdur. Bol bol nemlendirici, tırnak sertleştirici ve bakım ürünlerini kullandığınız takdirde 1-2 hafta içinde eski haline döneceklerdir. Benim son zamanlarda kullandığım gizli formülüm Mavala Scientifique. Önümüzdeki günlerde detaylı bir bakım yazısı gelecek. Daha önceden konuyla ilgili yazdığım yazılara da bakaraktan biraz fikir edinebilirsiniz. Bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Geri bildirim: Akrilik ve Jel Tırnaklar | Women & Technology
Geri bildirim: Jel Tırnaklar Hakkında Her Şey | Women & Technology
Geri bildirim: Protez Tırnakları Çıkarma ve Kırılan Tırnağı Tamir Etme | Women & Technology
Peki bu işlem için önerebileceğiniz bir yer var mı ve fiyatı nedir ?
Sadece İzmir’de bildiğim bir yer var. Başka şehirleri bilmiyorum. Fiyatlar da istenen işleme yani renksiz mi yoksa french, desenli ya da taşlı falan mı olduğuna göre değişiyor. Kabaca fiyatlar ilk yapım için ortalama 100TL’den başlıyor diye biliyorum. Bakımları daha uygun fiyatlı oluyor. Onlar da 60-70TL’den falan başlıyor sanırım. Şehirden şehire ve tırnak stüdyosundan stüdyosuna fiyatlar değişebilir. Ortalama bir şey söyledim.
merhaba İzmir’deyim burası için önerebileceginiz yerler var mı… kızım için soruyorum doğuştan tirnak anomalisi var… teşekkür ederim…
Ben bir şey danışacaktım. Bu toz olan setinden almıstım ben ama hala kullanmaya cesaret edemedim. Videolarda kendi yapan baya kişi var özellikle yabancılarda. Evde kendim nasıl yapabilirim?
Merhaba Gizem,
bu yazımda ve diğer tüm protez tırnak / akrilik tırnak yazılarımda bahsettiğim gibi tecrübesiz kişilerin yapacakları uygulamalar tırnaklara zarar verebilir. Bunu yapmak için aslında kursa gitmek vs gerekiyor. Burada sağlıkla ilgili bir şeyden konuştuğumuz için ben şunu yap, söyle olur diye yanlış yönlendirmek istemem. O internette yapanları izleyip denemek sizin alacağınız bir risk. Takdir edersiniz ki, ben bu konuda kendim de eğitim almamışken hiç kimseyi yönlendiremem.
Anlayışınız için teşekkür ederim.
Sevgiler
Merhaba Gözde,
Yaklaşık üç hafta önce akrilik protez tırnak taktırdım. Çok memnunum fakat yüzük parmağımda boyuna bir kırık meydana geldi nasıl oldu bilmiyorum çok kuvvetli ve kalım görünüyordu. Bu gibi durumlarda ne yapmalıyım? Tamir edilebilir bir şey mi?
Merhaba Elif,
rahat kullanabilmeniz için akrilik tırnakların 3-4 haftada bir bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Aksi takdirde tırnaklar uzadığı için diplerde boşluk oluşur ve daha kırılgan, hassas hale gelir. Güçlü bir darbe aldığında her ne kadar kalın da olsalar çatlayıp kırılabilirler. Endişelenecek bir şey yok. Bakım için gittiğinizde yeni gibi yaparlar.
Merhabalar bu jel ojelerdeki yapışkan tabanı alan sıvı demişsiniz bu nedir acaba? Uv lambası ve ojeleri sipariş verdim fakat bir kaç videoda da tırnağı bir şey ile silerlerken gördüm nedir bu? Ne diyerek aratıp almam gerekir?
Merhaba,
‘cleanser’ olarak geçiyor adı. Türkçesi nedir bilemiyorum. Eğitimini almadan sadece videoları izleyerek tamamen doğru teknikle yapamayabilirsiniz. Dikkatli olmanızı ve işi uzmanına yaptırmanızı tavsiye ederim.
Merhaba, gebelikte akrilik veya jel tırnak yaptirmak sakıncalı mıdır?
Merhaba Deniz Hanım,
Bu konu gerçekten önemli ve benim değinmeyi unuttuğum bir konu. Bildiğim kadarıyla akriliğin kokusundan dolayı gebelikte kullanılabilirliği yok ama bazı jellerin ise kullanılabileceği söyleniyor. Bazı markalar ürünlerinin gebelere ve bebeğe zarar vermediğini iddia ediyor. Benim şahsi görüşüm ise böyle bir riski göze almamak yönünde. Normal ojelerden zararlı kimyasal içermeyenleri kullanmak daha güvenilirmiş gibi geliyor. Eğer gebelikte yaptırmayı düşünüyorsanız doktorunuz ve tırnak uzmanınızla bu konuyu konuşup ona göre karar vermelisiniz.
Sevgiler
Merhaba, daha önce jel tırnak yaptırdım. İşlemdeki uv lamba esnasında canım çok fazla yandı. Çok çok acımıştı. Bu normal mi? Akrilik tırnakta da aynı şekilde mi yapılıyor?
Merhaba Evrim Hanım,
UV lamba esnasında canınızın acıması hiç normal değil. Bu sadece bir ışık, o jelin kurumasını sağlıyor. Kalitesiz bir ürün kullanıldıysa o ürün uv lamba altında aşırı ısınıyor olabilir. Eğer tırnaklarınız aşırı inceltilmiş ise de benzer bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Normal koşullarda hiç bir acı ya da yanma olmaz.
Akrilik konusuna gelirsek, akrilik kendi kendine katılaşan bir malzeme olduğu için uv lamba kullanılmaz. Üst cila olarak parlak olması için jel kullanılabiliyor. Bu jel akrilik üzerine yapıldığı için yine bir acı ya da ısınma hissetmezsiniz.
Sevgiler,
Gözde