Sivilce izlerinden kurtulmak – Kimyasal Peeling

Geçtiğimiz yıl yazdığım “Sivilcelerle Savaş” başlıklı yazım yılın en çok okunan yazılarından birisi olunca şimdi de sivilce izlerini tedavi etmek için kullanılan kimyasal peelingi ele alalım diye düşündüm. Instagram üzerinden de sizden olumlu tepkiler alınca tamamdır diyip ön hazırlıklara başladım. Önceki yazımda aslında çok kısaca bahsetmiştim. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Derimiz bir çok katmandan oluşur. Belirli bir sürede bir en üstteki deri katmanındaki hücreler ömürlerini tamamlayıp dökülürler ve bir alttaki katman böylece üste çıkar. Bu döngü yaşamımız boyunca devam eder. Bu işlem zaten cildin kendini yenilemesi döngüsü. İlerleyen yaş ile beraber bu döngü yavaşlamaya başlar. Cildimize yapılan tüm müdahaleler de aslında hücreleri uyarıp daha çok kendilerini yenilemesini sağlamayı amaçlıyor.

Leke ve izler için kullanılan başlıca yöntemler kimyasal peeling, Mikro dermabrazyon, dermaroller, fraksiyonel lazer olarak sıralanabilir. Doktorumun belirttiği üzere kimyasal peeling dışındaki yöntemler aktif sivilcesi olan kişilerde kullanılamıyormuş. Ayrıca mikro dermabrazyon gibi üst deriyi mekanik işlemlerle kazımak da benim cildim gibi aşırı hassas ciltlerde tavsiye edilmiyormuş.

Kimyasal peeling işlemi sadece sivilce izlerinin tedavisinde değil aynı zamanda her türlü leke ve iz tedavisinin yanı sıra cilt gençleştirmede de kullanılan bir yöntem. İşlemi bir cümleyle basit olarak anlatmak gerekirse derinin üstündeki ölü cilt tabakasının çeşitli maddelerle atılmasını ve alttan taze derinin gelmesi sağlayan bir işlemdir.

Bu yazıda size bahsedeceğim güzellik salonlarındaki estetisyenler tarafından uygulanan düşük yüzdeli meyve asidi peelingi değil. Burada sadece işin uzmanı olan Dermatoloji hekimlerinin yani cilt doktorlarının yapabildiği bir işlem hakkında konuşuyor olacağız.

İşlemi neden doktor yapmalı?

Kimyasal peeling işleminde temel olarak farklı yüzdelerdeki ve farklı tiplerdeki asitler cilde sürülüp belirli bir süre bekletilir. Bekletme süresini ve cilde uygun olan bileşenleri ayarlamak ancak yüksek düzeyde bilgiye sahip olan kişiler tarafından yapılabilir. Bu nedenle daha tehlikesiz ve %5-%10 gibi düşük olanlardaki hafif bir asit olan meyve asidi peelingi işlemleri ancak güzellik salonlarında yapabilir (tabiki gerekli eğitime sahip estetisyenler tarafından) ama %50 – %60 gibi çok yüksek oranlardaki ve daha tehlikeli olan asitlerle olan ( TCA gibi ) peeling işlemleri doktorlar tarafından yapılmalıdır. Her hangi bir istenmeyen bir durumla karşılaşıldığı anda doktor hem nasıl müdahale etmesi gerektiğini bilir hem de elinde gerekli ekipman vardır.

Evde kimyasal peeling yapılabilir mi?

Evde elma sirkesini saf olarak ya da yarı yarıya su / maden suyu ile karıştırarak tonik olarak kullanabileceğiniz gibi %2- %3 gibi oranlarda salislik asit yada AHA gibi içeriklere sahip kremleri kullanım koşullarına uymak şartıyla kullanabilirsiniz. Bunlar cildi çok çok hafif bir şekilde soyacağı için büyük bir sorun yaşamazsınız. İnternette kısa bir araştırma sonucunda bu iş için kullanılan yüksek yüzdeli ürünlerden  de edinebilmek mümkün (özellikle yurt dışından) ama kendinize yarardan çok zarar verme ihtimaliniz olduğu için lütfen bu tarz ürünlere inanmayınız.

Yalnız evde uygulayacağınız hiç bir yöntem derin izler ve lekeler için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle bir doktorun yolunu tutuyoruz. Kimyasal peeling işlemi için doktora gittiğiniz zaman genellikle doktor öncelikle düşük %15-%20 gibi yüzdelerden başlayıp tedavinin seyrine göre yüzdeyi arttıyor. Doktor olmadığım için istisna durumları ya da neye göre hangi oran kullanılması gerektiğini bilmiyorum.

Benim cildimde ilk olarak %30 gibi bir oranla başladık ve en son iki seferde %60 kullandık. Hangi tip asitler kullanılıp, ne kadar süre bekletilmesi gerektiği ve seans aralıklarını da doktorunuz cilt yapınıza ve ihtiyacınıza göre belirleyecektir. Benim cildimde soyucu etki için AHA (meyve asidi), izler ve sivilceler için ise Salisilik asit içeren özel bir karışım uygulanıyor. Seans aralıkları genellikle 4-5 hafta olmasına rağmen zaman zaman doktorunuz cildinizin tepkisine göre bu süreleri uzatabilir. Önceki yazımı yazdığım zaman 5 seansı geride bırakmıştım. Araya hem yaz girmesinden dolayı hem de benim iş seyahatlerimden dolayı ara vermek zorunda kalmıştım. Şimdi tekrar başladım. Bu yazının videosunda 6. Seansım sonrasında cildimin gün gün değişimini görebilirsiniz. Şuanda toplam 7 seansı geride bıraktım. Cildimde büyük değişim görüyorum.

Cildin üst tabakası peeling işlemi sonunda soyulduğu için derimiz güneşe daha hassas duruma geliyor. Bu nedenle tedavinin yazın yapılması tavsiye edilmiyor. Ayrıca kışın bile tedavi boyunca ve sonrası için doktorunuz belirttiği süre boyunca da sürekli güneş koruyucu kullanmalısınız.

Peeling işlemi

Bunca teknik bilgiden sonra gelelim işlemin nasıl yapıldığına. Başlamadan önce belirtmek isterim ki, tedavinin uygulanma adımları cilt tipinize, hekiminizin kullandığı ürünlere ve ihtiyaçlarınıza göre az da olsa değişebilir ama temelde aynıdır.

  1. Adım – Cilt temizleme

İşleme ilk olarak cilt temizlemeyle başlanır. Varsa makyajınız temizlenir ve deriniz tüm çevreden gelen kirlerden özel temizleyici köpük ve / veya Jel yardımıyla temizlenip steril edilir.  Bu aşamadan sonra cildinize dokunmanız yasaktır.

  1. Adım – Buhar banyosu

Gözeneklerin açılması ve cildin işleme hazırlanması için özel bir alet ile buhar verilir. Siz bu sırada arkanıza yaslanıp rahatlayabilirsiniz.

  1. Adım – Siyah nokta ve sivilce temizliği

Eğer sivilceleriniz varsa bu adımda hepsi temizlenir ve hızlı bir iyileşme sağlanır. Aynı zamanda cildinizdeki siyah noktalar da bu adımda temizlenir. Çok fazla siyah noktanız varsa bu işlem sonunda hepsinden tamamen kurtulacağınızı ummak biraz abartı olacaktır. Tedavim boyunca siyah noktalarım da sivilce izlerim gibi oldukça azaldı.

Bu temizleme işleminde her biri tek tek yapıldığı için zaman zaman canınız acıyabilir. Çok büyütülecek ve dayanılmayacak bir acı hissetmeyeceğinizi belirtmek isterim.

  1. Adım – Kimyasal uygulama

Cilt tipinize ve tedavinize göre belirlenen yüzdedeki asit cildinize uygulanır. Mesela işlem yüzünüze yapılıyor diyelim. Bu aşamada genellikle yüzünüze maske gibi tüm yüzünüze sürülmez. Küçük küçük bölgeler halinde sürülüp bir kaç saniye ya da dakika beklenir.  ( 7. Seansımda ilk defa tüm yüzüme tek seferde uygulama yapıldı ve öncekilerden daha da fazla bekletildi. O kadar yüksek yüzdeye onca zaman nasıl dayandım hiç sormayın.) Bekleme süresi boyunca doktorunuz başınızda durup yelpazeyle sizi serinletmeye çalışırken bir yandan da cildinizin tepkisini kontrol eder.

Cildinize asit uygulandığında hafiften bir yanma hissi ve karıncalanma hissi hissedersiniz. Daha sonrasında ise yanma hissi artar ve sıcak basmaya başlar. Ürünün cildinizde durduğu her saniye size saat gibi gelir ama neyse ki çok uzun sürmez. İşlem sırasında doktorun da sürekli bilgi verip motive etmesi de gerçekten bu zor süreci biraz daha kolay atlatmanızı sağlıyor.

Arkasından asit uygulanan bölgeye nötralize etmek için özel bir ürün sürer. Açıkçası bu adım boyunca gözlerimi açmamam gerektiği için sürülen şeyin krem mi jel mi olduğunu bilmiyorum. Her adımda doktorum beni bilgilendirdiği ve uyardığı için neler uyguladığını bilebiliyorum. Bu işlem tüm yüzü kapsayacak şekilde parça parça uygulanır. Yani bir bölgeye asit uygulanır azıcık beklenir sonra nötralize edilir sonra diğer bölgeye geçilir.

  1. Adım – Nötralize etmek

Tüm cilde 4. Adım yapıldıktan sonra tüm yüze nötralize edici ürün biraz daha sürülüp bir kaç dakika beklenir. Bu adımda ohhh biraz rahatladım diye hissedersiniz. Ciltteki yanma hissi biraz olsun hafifler ama hala hafiften devam edebilir. Siz bir kaç dakika beklerken doktorunuz buz gibi suyla yıkadığı havluyu hazırlar. Soğuk havlu bir anda tüm cildinizi rahatlatır ve sürülen tüm ürünleri de temizlemiş olur. Böylece yanma hissinden de tamamen kurtulmuş olursunuz.

  1. Adım – Yatıştırıcı maske

Son olarak cilde Aloe Vera özlü bir maske uygulanır. Yaklaşık 5 – 10 dk boyunca gözlerinizi kapatıp bu seansı da atlattık diye sevinirken, cildinizin de rahatladığını hissedersiniz. Maske yine soğuk suyla temizlenir ve tüm uygulama bitmiş olur.

  1. Adım – Bakterilerden arındırmak

Cildiniz bunca işlemden sonra bakterilere daha açık hale gelir. Bu nedenle eksi bilmem kaç derecedeki özel bir antibakteriyel bir sıvı yüzünüze sürülür. Hatta gezdirilir demek daha uygun olur. Ucu pamuklu bir çubuk yardımıyla buz gibi dondurucu bir şey resmen cildi dondurur. Hiçbir acı hissetmezsiniz aksine daha çok bir rahatlama hissi verir.

  1. Adım – Sokağa çıkabilir olmak

Aslında büyük ihtimal böyle bir adım yok. Her doktor bu şekilde mi yapıyor emin de değilim. İşlem sonrası cildim feci şekilde kızardığı için sokağa rahat bir şekilde çıkabilmem ve ister işe istersem de eve gidebilmem için doktorum kendi özel ürünleriyle makyaj yapıyor. Bu makyaj tabi ki bir mükemmel göz makyajı, allık, kontur vs değil. Daha medikal bir makyaj diyebiliriz. Ten renginize uygun bir fondöten ya da kapatıcı ürün sülüp kızarıklıklar kapatılıyor. Aslında kullanılan ten ürünü için fondöten demek de biraz yanlış olur. Dermokozmetik makyaj malzemeleri diye belirtebiliriz. Eğer çıkışta işe gideceksem bir kalem ve bir rimel de sürülüyor ama bu opsiyonel denebilir. Uygulamada hijyene çok büyük bir titizlik gösteriliyor. Mesela ten ürünleri gazlı bez tarzı bir pamukla tampon hareketlerle uygulanıyor. Kalem, ruj gibi ürünler ise ucu pamuklu çubuklar yardımıyla uygulanıyor.

Gün gün işlem sonrası yaşananlar

 

İşlem sonrasında gün ve gün yaşananları yapmanız ve yapmamanız gereken noktaları bu bölümde anlatmaya çalışacağım. Bazı etkiler burada yazılanlardan daha uzun ya da daha kısa sürebileceği gibi şiddeti de farklılık gösterebilir.  Tüm bunlardaki ana etken hem cildinizin o günlerdeki durum ve kullanılan asit yüzdesi olabileceği gibi hava koşulları, yaş ve yaşam tarzınızla da etkilidir. Yüksek dozlarda yapılan uygulamalarda etkiler daha fazla ve düşük dozlarda ise az hatta belirli belirsiz bile olabilir.

Seans aralıklarında cildi güneşten korumak ve hassasiyetini arttırmayacak cilt tipine uygun ürünler kullanmak doğru seçim olacaktır. Doktorunuz zaten size uygun olan ürünleri önerip gerekli tavsiyelerde bulunacaktır.

Benim bu yazıda gün gün değerlendirdiğim uygulama %60 gibi yüksek bir doz ile yapıldı ve daha önceki seanslarımda da benzer yüksek dozlar kullanılmıştı.

İşlem günü

Uygulama sonrasında anında ciltte gerginlik ve sıcaklık hissetmeye başlıyorsunuz. Eve gelip makyajınızı nazik bir temizleyiciyle sildiğiniz zaman derinizin oldukça kızarık olması normaldir. Hafif kaşınma hissi ve yanma hissi hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda cildinizi buz gibi soğuk suyla yıkamak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. İstediğiniz kadar sadece su kullanarak yıkayabilirsiniz. Ayrıca eczanelerde satılan termal su spreylerinden de cildinize sıkarak rahatlatabilirsiniz. Yalnız ilk 2 gün dışında termal su ya da cildi nemlendirecek ürünleri aşırı kullanmamak soyulma işleminin hızlı olması açısından önemli.

1. Gün

Kızarıklıklar yavaş yavaş azalmaya ve işlem yapılan ten renginde hafif bir renk değişimi (koyulma) ve gerginlik hissi başlar. Bu aşamada cilt tipinize uygun bir makyaj yapmayı ya da uygulama bölgesi yüz gibi görünen bir yerde değilse saklamayı tercih edebilirsiniz. Eğer makyaj yaparsanız cildi tahriş etmeyecek hafif yapılı temizleme ürünleriyle cildinizi güzelce temizlemeniz oldukça önemlidir.

2. Gün

Ciltteki gerginlik hissi ve renk koyulması iyice artar. Eğer işlem yüzünüze yapıldıysa konuşmakta, gülmekte ve her türlü mimik yapmakta zorlanabilirsiniz. 2. günün sonlarına doğru cilt yavaş yavaş çok küçük şekilde çizgilenmeye ve hafiften soyulmaya başlar. Soyulma olmadığı sürece makyaj yapmanızda sakınca yoktur.

3., 4. ve 5. Günler

Bu dönem aslında genellikle 2 gün sürer ama çok yüksek dozlar kullanılan yapılan uygulamalarda 3 gün de sürebilir. Peeling işleminin en kötü dönemi bu günlerdir. Direk moral bozukluğu, aynaya bakmaktan nefret etme hissi ve insanlardan kaçma isteği gibi şeyler yaşayabilirsiniz.

Bu aşamada deriniz pul pul, büyük parçalar halinde kalkmaya ve dökülmeye başlar. Mesela yüz için ilk olan mimik yapılan bölgelerden ağız ve burun kenarlarından falan başlayıp yanaklara doğru gider. Alın ve burun, bu bölgelere göre biraz daha geç soyulmaya başlar.

Cilt soyulurken en önemli şey asla dokunmamanız ve soymamaya çalışmamanızdır. Biliyorum oldukça zor ama tedavinizin daha kötüye gitmemesi için sabretmek zorundasınız. Deri kendi kendine dökülmediği ve müdahale sonucu soyulduğu durumlarda ciltte lekelenmelere ve izlere neden olabilirmiş.

Deri pul pul dökülürken üzerine ne makyaj yapsanız da bir işe yaramayacağı için makyaj yapmanız önerilmez. Bu aşamada cildinizi temiz tutmanızda, hafif bir temizleyici jel ya da köpükle yıkamanızda ve nemlendirici uygulamanızda bir sakınca yoktur.

Benim tavsiyem 3. Ve 4. Günü haftasonuna denk getirip evden çıkmamanız yönünde olacaktır.

6. ve 7. Günler

Deri döküntüleriniz neredeyse bitmiş ya da saç diplerine doğru yüzün kenar kısımlarında küçük küçük parçalar kalmış ve dökülmekte olabilir. Bu aşamada yine cildi çok yormamak koşuluyla makyajlara başlayabilirsiniz. Cildi güneşten korumayı da unutmayın.

 

Tüm bu uygulama sonrası süre boyunca evde yaptığınız her hangi bir peeling ya da cildi tahriş edebilecek işlem varsa ara vermeniz tavsiye edilir. Bu işlemlere Clarisonic gibi cilt temizleme aletleri kullanmak da dahildir. Tüm soyulmalar bittikten bir kaç gün sonra hafif olarak yine bu ürünleri kullanmaya başlayabilirsiniz ama siz yinede öncesinde doktorunuza danışın. Herkesin cildi farklıdır ve yanlış bir tavsiyede bulunmak istemiyorum.

 

Soyulma işlemini hızlandırmak için ne yapmalı?

Malesefki soyulmayı hızlandırmak için yapılabilecek özel bir yöntem yok. Genel olarak cildi güzelleştirmek için sağlıklı beslenmek (et, süt, yumurta, sebze, meyve vs tüketmek) her ne kadar besinlerin sivilceler üzerinde kanıtlanmış etkisi olmasa da yararlı olacaktır. Ayrıca cildin soyulması ve dökülmesi üst tabakanın kurumasıyla olduğu için cildi kuruyor diye sık sık nemlendirmek yanlış bir seçim olacaktır. Termal suyu ya da nemlendirici kullanmayı cilt soyulmaya başladığında minimum düzeyde tutmak soyulma işleminin yavaş olmasını engelleyecektir. Asla pul pul kalkmış diye elinizde ya da bir başka şeyle müdahale etmemelisiniz. Eğer kendi kendine kuruyup düşmezse yeni izler oluşmasına sebep olabilir. Peeling sonrasındaki günlerde özellikle cilt soyulurken makyaj yaparsanız, silerken çok dikkat etmelisiniz. Hiç bir şekilde cildi sert olarak ovuşturmamalı ve nazik cilt temizleyiciler kullanmalısınız.

 

Peelingin iyileştirme etkisi ne zaman görülmeye başlar?

Peeling işleminde tek seansta tüm lekelerden kurtulmayı beklemek bir mucize olacaktır. Tedaviye ilk başladığım zaman doktum bana ilk 3 seanstan önce çok bir etki göremeyeceğimizi söylemişti. Genellikle sonuçlar 3 seanstan sonra alınmaya başlanıyormuş. Bende çok iyi tepki aldık ve ilk seans sonrası bile etkiyi hissedebildim. Hatta daha 3. Seans sonunda doktorum istersem burada bırakabileceğimi söylemişti. Ben tüm izlerin tamamen geçmesini istediğimi belirtip devam ettim.

 

Peelinge başlamadan önce gözeneklerim daha büyük ve cildimde çok fazla kızarıklık şeklinde sivilce izi vardı. Dışarı markete bile giderken en azından bir renkli nemlendirici ya da bb krem sürmek zorunda hissediyordum. Artık hiç bir şey sürmediğimde hala yeterince iyi değil ama berbat da görünmüyor. Makyajsız dışarı rahatlıkla çıkabiliyorum.

 

Seans sonrasında yaklaşık 1 – 1,5 hafta sonra tüm soyulma işlemi bitip cilt kendini yenilemeye başladığında alttan gelen bebek cildi gibi parlak, yumuşak cildi görmeye başlarsınız. Yalnız zaman zaman soyulma işleminin sonlarına doğru kısa sürede geçen bir kaç minik sivilcem çıktığını da unutmadan belirteyim. Sonuçta cilt bakterilere daha açık hale geliyor. Cilt bakımınızı ihmal etmediğiniz sürece ve regl dönemleri gibi hormonal değişiklerin olduğu zamanlar dışında pek bir sorun yaşamazsınız. Tedaviyle zamanla yeni sivilcelerin de oluşmadığını göreceksiniz.

 

Tüm izlerin tamamen yok edilmesi mümkün mü?

Bu bölümü sadece kimyasal peeling için değil diğer tüm yöntemler için de geçerli olarak yazıyorum. Doğal olarak, cildinizin durumuna ve izlerin derinliğine bağlı olarak doktorum tamamen pürüzsüz bebek cildine sahip olacağınız vaadinin gerçekçi olmadığını belirtiyor. Benim durumum için de kesin geçiririz diyemiyor.

Kendi gözlemlerime dayanarak, ben büyük oranda geçirip makyajsız gezme ve ince yapılı ten ürünleri kullanma yönündeki ışığı görüyorum. Yine gelişmelerden sizi haberdar ederim.

 

Peeling işlemi sonrasında cildimin nasıl göründüğünü merak ediyorsanız bu linkteki yazımı okuyabilir ve videosunu izleyebilirsiniz.

One thought on “Sivilce izlerinden kurtulmak – Kimyasal Peeling

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.