Münih ve TUM

Çok uzun zamandır bloguma yazı yazamadığımın farkındayım. Yine bir sürü yazılacak şey birikti :/ . Münih’te 2 gün önce 1 ayı doldurdum. Münih’te nereden çıktı? Ne işin var? diyenleriniz olabilir. Daha önce bu konuda hiç yazı yazmamıştım. 2011 Mayıs ayında Master için TUM ( Münih Teknik Universitesi) Informatics bölümüne başvuru yapmıştım ve Haziran’da da mezun oldum. Almanya’da Bilgisayar Mühendisliği bu şekilde geçiyor. Temmuz sonu Ağustos başı gibi kabul edildiğimi belirten bir mail aldım ve ondan sonra tüm telaş başladı. Hakkımda kısmını güncelleyip yeni okulumu yazmıştım. TUM, yurt dışında master, başvurular vb. konularda bir çok mail aldım. Hepsini elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım. Bir süre sonra fark ettim ki herkese hemen hemen aynı şeyleri söylüyorum. O yüzden bunları da içeren bir yazı yazmaya karar verdim. Kısaca yurt dışında master başvurusu, kabul almak, vize işlemleri ve biraz da benim yaşadığım 1 aydan bahsedicem. Sanırım uzun bir yazı olacak :). Sonuna kadar okumaya kararlıyım diyorsanız buyurun

 

Yurt dışında master yapmak istediğinize karar verdiğiniz zaman hangi okul, hangi ülke hatta en önemlisi hangi dilde eğitim istediğinizi belirlemelisiniz. Okulların eğitim programlarıyla ilgili en iyi bilgiyi kendi web sitelerinden alabilirsiniz. Ayrıca sormak istediğiniz soruları da oradaki mail adresine yazarak sorabilirsiniz. Bir çoğu kısa sürede cevaplayacaktır. Son başvuru tarihleri değişmekle beraber genel olarak; 2. dönem (bahar dönemi) başlamak için başvurular yakın zamanda olmalı ve 1. dönem (güz dönemi) başvuruları Amerika’da şubat, Avrupa’da nisan mayıs gibi bitiyor. Tabi benim dediğime güvenip zamanım var nasıl olsa demeyin, okulların web sitelerinden gerçek tarihleri öğrenin. Eğer evrakları posta ile yollayacaksanız bitiş tarihinden olabildiğince önce yollamanızı tavsiye ederim. En uygun posta ptt ama 1 – 2  hafta gibi bir sürede gidebiliyor. Diğer kargo şirketleri 1 – 2 günde de iletebiliyor ama fiyatlarda ona göre oluyor 🙂 . Benim bölümüm İngilizce olduğu için Almanca bilgimle ilgili bir belge istemediler ama İngilizce için Toefl, Ielts vb dil yeterlilik belgesi istiyorlar. Bu belgelerin geçerlilik notları da okuldan okula değişiyor. Diploma (mezun değilseniz daha sonra yollayabilirsiniz), Transkript (not dökümü), dil yeterlilik belgesi, bazen niyet mektubu, bazen okulun önerdiği konuda kompozisyon ve okulun başvuru formu vb. belgeleri sunmanız gerekiyor. TUM’de bunların hepsi isteniyor. İlk aşamada kabul alamazsanız internet üzerinden mülakat yapılıyor. Nasıl olduğunu bilmiyorum çünkü benimle mülakat yapılmadı. Bazı okullar GRE notu da isteyebiliyor. Özellikle Amerika’da istemeyen okul çok az diyebilirim.

Kabul aldınız ama o ülkeye gidebilmek için vize almanız gerekiyor. Yeşil pasaport ya da normal pasaport hiç fark etmiyor çünkü uzun süre kalacaksınız. Almanya’dan vize almak için öncelikle konsolosluktan telefonla randevu almanız gerekiyor. Bu randevuyu 2 – 3 hafta sonraya veriyorlar. Bana verdikleri tarih çok geçti o yüzden konsolosluğun web sitesinden mail atıp durumumu belirttim biraz daha erkene aldılar. Her zaman böyle yapabiliyorlar mı bilmiyorum ama garantiye almak için olabildiğince çabuk pasaport çıkartıp randevu almanız gerekiyor. Ayrıca vize alabilmek için Almanya’da bloke hesap istiyorlar. Genellikle de Deutsche Bank’tan olmasını istiyorlar. Bunun için bankaya mail atıyorsunuz ve size belgeleri yolluyorlar. Belgeleri doldurup konsolosluğa gidiyorsunuz ve konsolosun yanında imzalıyorsunuz. Onlar da imzalıyor damgalıyor vs. ve bankaya evrakları gönderiyorsunuz. Yaklaşık 3 hafta içinde hesabınız açılıyor ve oraya konsolosluğun istediği parayı yatırıyorsunuz. Bankadan paranın hesapta olduğuna dair belgeyi alıp konsolosluğa veriyorsunuz. Ayrıca okulun kabul belgesi, ailenizle ve gelirinizle ilgili çeşitli evraklar isteniyor. Oldukça zorlu ve stresli bir süreç. Ben pazartesi günü Münih’e uçuyordum ve vizemi cuma günü aldım 3 hafta dolmadan da vizenizi vermiyorlar. Biraz saçma ama sistemleri öyle. Son güne kadar stres ile beklemek gerçekten çok kötü oluyor. Bunlara ek olarak, gitmeden önce kalacak yer ayarlamanız yurt yada ev bulmanız lazım. Aksi taktirde bir süre otelde kalıp aramak zorunda kalırsınız.

Gelelim uçaktaki bagaj konusuna, uçaktaki yük sınırlaması ayrı bir dert. Bilet alırken fazla kilo da alınabiliyormuş o zaman kilo başına daha az para veriliyormuş. Öteki türlü fazla ağırlığınız için para ödemeniz isteniyor. Bilet alırken fazla yük için kilo da alınabilindiğini ben sonradan öğrendim. Valize çok eşya sığdırmak için vakumlu torbalar kullandım ama 1 valize tüm eşyaları koymak gerçekten çok zor oldu. Büyük bir sırt çantası alıp ona da bazı eşyalarımı koydum uçağın içine el bagajı olarak aldım. Tüm sıvılar ve delici kesici aletler valizinizde olmalı yoksa uçağa almıyorlar. Hava alanında bazı insanların valizlerinin açtırıldığını falan duydum ama neyse ki benim valizimi kimse açmadı 🙂 . Okulun hava alanından karşılama ve yurda götürmek için ücretsiz bir servisi vardı. Oraya bilgilerimi verdim ve bir kız gelip beni karşıladı. Kesinlikle benim için çok iyi oldu çünkü o ağır valizi ve o kadar eşyayı tek başıma taşımak ayrıca yol bulmak baya zor olacaktı. Yurda gelince yerleşme, yakındaki marketleri dükkanları öğrenmek uygun yerlerden eksikleri almak gibi işler başlıyor. Yaklaşık 1 haftada tüm bunları öğrenmiş ve halletmiş oluyorsunuz.

Ben ailemden ilk defa ayrıldığım için uzağa gitmek benim için oldukça zordu ama burada her şey çok güzel. Dışarısı filmlerdeki gibi çok yeşillik müstakil evler yada çok yüksek olmayan apartmanlardan oluşan siteler, sürekli bisikletle gezen insanlar falan. Çok gelişmiş bir ulaşım sistemleri var. Her yere tren ile gidebiliyorsunuz. Otobüsler, trenler her zaman saatinde geliyor. Ne güzel ki, iş saatleri hariç hiç bir zaman trafik yok. Mağazalar sadece cumartesi günleri kalabalık. Ayrıca yurtta kalmanın avantajı olarak çevremde bir sürü potansiyel arkadaş var. Her gün yeni insanlarla tanışmak, beraber gezmek, eğlenmek oldukça güzel. Buraya geldiğimiz zaman belediyeye gidip oturduğumuz yeri bildirmemiz, bloke hesabımızı aktive etmemiz gibi formaliteler vardı. Yurtta bunları herkesin yapması gerektiği için, diğer insanlarla beraber nerede ne yapılması gerektiğini öğrenip yaptık. Grup olarak her işi yapmak çok güzel. Zaten Almanya’da hiç bir zaman insan kendini tek başına yabancı bir yerdeymiş gibi hissetmiyor. Her yerde Türkler var. Hem öğrenciler hem de Türk dükkanları, marketleri, trendeki insanlar vs. her yerdeler. Her köşe başında bir dönerci var. Ne yesek? hiç bir yeri bilmiyoruz derdi olmuyor. İlk hafta o dışarıda sırf döner yedik diyebilirim. Tren’de konuştuğum Türk ablalar bana telefon numaralarını verdiler, evlerine davet ettiler, nerede ne var her şeyi anlattılar. Aynı şekilde Türk marketindeki ablalar ve diğer Türk dükkanlarındakinler de. Tabiki ne kadar güvenilir tartışılır ama öğrenci olunca herkes ilgileniyor. Telefon hattı ve kontör alırken de satıcı abi Türktü. Bize tüm hatları tarifeleri açıkladı. Aslında Türklerden uzak durmaya çalışıyorum. Çünkü sadece Türkçe konuşursam ne İngilizcem ne de Almancam gelişir. Okulda da bir çok  Türk arkadaşım var aynı bölümde olduğum ama sürekli yanımızda yabancılar da olduğu için her zaman İngilizce konuşuyoruz.

Kısacası, artık buraya alıştım ve bir çok şeyi öğrendim. Ortam güzel, dersler zor ve yoğun. Eğer cevaplamadığım sorularınız varsa çekinmeden yazabilirsiniz. Elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım 🙂

9 thoughts on “Münih ve TUM

  • 8 Ağustos 2012 tarihinde, saat 16:16
    Permalink

    Merhaba,
    Çok iyi bir yazı olmuş. Ben de önümüzdeki dönem için TUM Informatics master programına kabul aldım. Yurt için 1-2 sömestr beklemem gerekicek sanırım. Bu işi hızlandırmanın bir yolu var mı?

    Yanıtla
    • 8 Ağustos 2012 tarihinde, saat 16:37
      Permalink

      Merhaba Çağla,
      Öncelikle tebrik ederim. Şimdiden başarılar. Kabul aldıktan sonra en büyük dertlerden birisi de kalacak yer bulmak. Devlet yurtları için genellikle 1-2 dönem bekleniyor. Onun dışında bir çok özel yurt da var. Kimisi gerçekten pahalı ama uygun fiyatlı olanları da var. Mesela benim ilk kaldığım yurt gayet güzeldi ve yeni bir yurttu. Odada ilk kalan kişiydim. 6 ay orada kaldım ve daha sonra okula yakın devlet yurduna geçtim. Devlet yurtlarını Studentenwerk dediğimiz kurum sağlıyor. Oda bulabilmek için gidip kapısında değim yerindeyse yatmak gerekiyor. Kendine acındırmak, hediye olarak çiçek falan götürmek, ağlamak vs. işe yarıyor. Bazıları direk gider gitmez yer bulabiliyor bazısı biraz bekledikten sonra. Ben 1. dönem bittikten sonra yer buldum. Burada önemli olan ilk geldiğin zaman en az 1-2 hafta kalacak yer bulmak. Bunun için facebook gruplarındaki öğrencilerin 1 aylık ya da kısa sürelik kiraladıkları odalarını tutabilir ya da hostel’de falan kalabilirsin. Yurt bulamazsan WG denilen öğrenci evlerinden de yer bulma şansın var. Açıkçası şimdiden kolay gelsin. Buraya geldiğinde kalacak güzel bir yer bulmak daha kolay. Bu arada küçük bir uyarı; eğer yurt, ev vs bulursan asla orayı kendin gidip görmeden para yollama. Almanya’da bile bu tarz dolandırıcılar olabiliyormuş.

      Yanıtla
  • Geri bildirim: Münih Teknik Üniversitesi | Women & Technology

  • 11 Eylül 2015 tarihinde, saat 19:22
    Permalink

    Merhaba,
    Gerçekten emek verilmiş bir yazı olmuş, ellerinize sağlık öncelikle :D. Ben de TUM’da Elektrotechnik okumaya başlayacağım bu sene (lisans eğitimi) ve sizin de bahsettiğiniz gibi en büyük sıkıntı yer bulmak. Ben de devlet yurtlarına başvurdum ancak çıkmadı, yani birkaç dönem beklemem gerekecek onun için anlaşılan. Bir sürü ilana baktım ama ya evi verdik çoktan diyorlar, ya da e-postalarıma geri cevap atmıyorlar (telefonları da açmıyorlar). Sizin önerebileceğiniz bir site ya da başka bir yöntem var mı? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • 14 Eylül 2015 tarihinde, saat 12:33
      Permalink

      Merhaba Emre,
      Uzaktayken kalacak yer bulmak oldukça zorlu olabiliyor. Münih’e geldikten sonra Studentenwerk’i yani yurtları ayarlayan yeri biraz sıkıştırarak yurt bulabilirsin. Bazı yurtların bekleme süresi 1 dönem ya da daha kısa. Olabildiğince erken gelip ilk 1-2 hafta hostel, coachsurfing falan gibi bir şekile kalıp o sürede aramak daha yararlı olacaktır. Okulun international office’i de zor durumda kalan öğrencilere yardımcı oluyor. Malesef Münih’te kalacak yer büyük sorun. Şimdiden başarılar ve yurt aramada konusunda da bol şans 🙂

      Yanıtla
  • 5 Nisan 2016 tarihinde, saat 22:30
    Permalink

    Merhabalar, post biraz eskiymiş ama yine de bana yardımcı olabilirsiniz umarım. Ben bu yaz TUM’da stajyer olarak çalışacağım 3 ay boyunca. Yaptığım araştırmalarda ben de tecrübe ettim ki konaklama büyük sıkıntılı. Oda ya da yurt bulamıyorum bütçeme uygun(aylık 500 euro hibe alacağım). Ne yapmam gerekir sizce? En uygun yer neresi olur? Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • 23 Nisan 2016 tarihinde, saat 12:53
      Permalink

      Merhaba, Münih için aylık 500€ oldukça az bir para. Aylık 250 – 300€ en az kiraya gidiyor. O da devlet yurduysa falan. Aylık bir öğrenci ortalama 600-800€ civarında harcıyor. Bu bütçeyle biraz zorlanabilirsin. Facebook’ta falan bir çok TUM international, ESN Tumi gibi öğrenci grupları var. Orada öğrenciler evlerini yurtlarını dönemlik kiraya veriyorlar. Belki oralardan geçici yer bulabilirsin. Kolay gelsin gerçekten zor bir süreç. Benim de yine aklımda olsun. Eğer arkadaşlarımdan odasını kiralamayı düşünen olursa sana yönlendirebilirim. Kolay gelsin. 🙂

      Yanıtla
  • 30 Ağustos 2017 tarihinde, saat 20:47
    Permalink

    Merhaba ben önümüzdeki sene okulda Informatik alanında lisans eğitimi almak istiyorum. Ne gibi şartları yerine getirmem gerekli birçok danışmanlık şirketi bana üniversiteye girmenin neredeyse imkansız olduğunu 99 ortalama ile ve lysden 10 bin gibi bir derece ile ancak girebileceğimden bahsetti. Fakat gerçekte de durum böyle mi gidip görenlerden öğrenmek isterim. Nasıl giderim ben bu üniversiteye?
    Tecrübeli arkadaşların yorumunu bekliyorum.

    Yanıtla
    • 12 Haziran 2018 tarihinde, saat 15:39
      Permalink

      Merhaba,
      Hangi okula gitmek istiyorsan, o okulun web sitesinde başvurmak için gerekli belgeler ve kriterler yazıyor. Danışmanlık şirketlerinin söyledikleri kendi tecrübelerine göre doğru olabilir fakat ben hiç bir okulun web sitesinde böyle bir kriter yazdığını görmedim. Ben yüksek lisans için gittiğim için koşullarım çok daha farklıydı fakat başvururken benden üniversite sınavı sonuç belgemi bile istediler. Yurtdışındaki okullar bizim ülkemizin sistemlerinden haberdarlar. Başvurmak istediğin okulun international öğrenci danışmanıyla iletişime geçmeni öneririm. Bu yıl boyunca derslerine çalışıp elinden gelen en yüksek ortalamayla mezun olmanı ve üniversite sınavından elinden gelen en iyi dereceyi yapmaya odaklanmalısın. Başarılar.

      Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.